+3548539763 info@deniseweber.se

-English below-

Efter välförtjänt vila kan man behöva lite inspiration för att kickstarta träningen! -Denna övning poppade upp i mitt huvud ett träningspass när jag tänkte göra serpentiner/slalombågar, men fick för mig att göra “spetsiga serpentiner” istället… typ som pyramider, och varför inte prova flytta hästen i varje hörn?! VIPS så har vi pyramidövningen.

Vem som helst kan göra denna övning, var man än befinner sig i träningsnivå i.o.m att denna övning självklart går att göra från marken också! Det gäller bara att våga prova, vara beredd på att det inte alltid blir som det ska (som är en del, faktiskt en nödvändig del skulle jag säga, av processen) och till sist att många andra härliga saker kan “lossna” i träningen/ridningen med att göra denna övning!

Här nedanför kommer beskrivning på övningen (kom ihåg, ritningen är en ram, sen om hörnen inte är exakt på samma ställe, eller om det blir fler hörn, det spelar ingen roll! Va lite isländska i tänket.. vi har en ram, men vi kan alltid gå lite utanför!) Man kan t.ex. lägga in pyramider på medellinjen, så ibland går man från långsida till långsida, och ibland går man från långsida till medellinjen till långsida… endast fantasin sätter gränser! Nu har jag bara skrivit “Hur” för när övningen är gjord från ryggen, skulle det finns tankar eller funderingar om hur man gör den från marken är det bara att höra av sig till mig! Nu har jag förklarat övningen med förutsättning att hästen kan flytta fram-och bakdel 🙂 Och juste ja, en sak till! – Anledningen till att jag pratar både om att “flytta fram/bakdel” och “framdels- och bakdelsvändning” är helt enkelt för att när vi “flyttar hästen/låter hästen vika” så är det inte lika noga att den trampar rätt med fram respektive bakdel… d.v.s. om vi flyttar bakdelen, så behöver hästen inte trampa med frambenen på en perfekt liten cirkel, och vice versa om vi flyttar framdelen så behvöver hästen inte trampa på en perfekt cirkel med bakbenen… I en fram/bakdelsvändning så ska hästen dock göra detta, d.v.s det är bara lite olika nivåer i svårighet!

After a well deserved break we could all sometimes use a little inspiration to kick-start our training! – This exercise popped up in my head one day when I was going to practice serpentine’s, but somehow I decided to try “pointy” serpentine’s instead, like pyramid’s and why not add to move the front/hind in every corner?! VOILA the pyramid-exercise!

Anyone can do this exercise no matter where you are in your training-scale, since you can do this exercise from the ground as well on horseback! You only have to dare to try, fail (failing is an important part of training, since failure is actually just another word for developing) because yeah, guess what, it will not always go as you planned or wished for but hey! Just keep trying, practice makes perfect! You can also count on the fact that by doing this exercise, you get other things “for free” in the training (such as, better beat in the gates, more attentive horse, calmer horse -if usually a bit tense/excited to work and vice versa a happier/more forward horse if usually a bit “energy-saving” (read lazy horse). The benefits are usually many, even though your main focus is to just move your horse on a certain pattern in this exercise).

Here above you can see a picture of the exercise. It’s possible to variate the difficulty level by for example either just “move the front/hind” or instead “turn on the front/hind”. You can go walk between the corners, slow tölt, trot or even canter to make it even harder! Only your imagination sets the limits. The explanation is in Swedish above, so I will take it in English here!

What: Moving/turning on the front/hind on pyramids


How:
The points/circles represents the corner where we move/turn the horse. After each corner the horse should gladly walk straight forward to the next corner where we do the next move/turn.
Moving the front / turning on the hind -the horse is slightly bent/looks in the direction it’s moving in.
The inner rein bend the horse, the outer rein decides how much (i.e. how much bend in the neck).
The outer foot/calf is placed by or slightly in front the saddle girth and ask the horse to move (you can use the whip on the shoulder as an “extra help”).
To make it easier you can cut it down to “stop, ‘bend’, move/turn and forward”

Moving the hind / turning on the front – the horse is slightly bent FROM direction which it’s moving in.
The inner rein bend the horse, the outer rein decides how much (i.e. how much bend in the neck).
The inner foot/calf is placed by or slightly behind the saddle girth and ask the horse to move its hindquarter, the outer foot/calf is placed by the saddle girth and has a forward driving effect if necessary.
Same thing here “stop, bend, move/turn and forward”.

Why: This is both a loosening and collecting exercise (or preparation for collection). The horse becomes more “between aids” which is beneficial especially in tölt. The horse also gets more responsive and sensitive to the leg yielding aid.
My personal opinion is that horses that are a little “too excited” usually calms down and gets really soft, since we starts t oput focus on where the horse puts its hooves and take control over its legs. Horses that are the opposite, i.e. energy-saving, usually becomes more attentive and up for the job, this because the REWARD is ALWAYS to go forward… in other words moving/turning=work –> hard, uugghh and the reward=going forward –> easy, aaah niiice.
In my opinion moving the hind/turning on the front usually is very beneficial for pacy horses, whether it’s because the horse is stiff in its back or because it’s a bit “lazy” with its hind-legs. If I have a horse that seeks in trot I think it’s beneficial to move the front/turn on the hind, to take control over the shoulders since these horses usually are not big fans of moving their shoulders or letting their rider control the shoulders.
OBSERVE! This of course differs from horse to horse, and both exercises have positive effect on both pacy and trotty horses!